De Bergeend sluit de deuren

 

HOUTEN Catharina (63) en Wim (69) ten Berg stoppen na bijna 26 jaar met hun winkel Creatiek de Bergeend in het Oude Dorp in Houten. De winkel was altijd Catharina's 'kindje' en afscheid nemen is moeilijk. Maar na al die jaren is het genoeg geweest en is het tijd voor nieuwe mogelijkheden.

Agnes Corbeij

Catharina is altijd erg creatief geweest. Van deze hobby maakte Catharina haar werk. "In 1991 opende ik mijn eerste winkel, 16 vierkante meter, naast de kerk. Ik verkocht daar patchworkstoffen, verf, houten kralen, fimoklei, noem maar op. Ik ben ook workshops en kinderfeestjes gaan geven."  

TWEE WINKELS De winkel verhuisde een aantal keren en werd steeds groter. Catharina en Wim hebben zelfs een aantal jaar twee winkels gehad. "Wim kwam zonder werk te zitten en mijn locatie was onzeker. Toen hebben we een winkel in De Bilt geopend, waar Wim ging staan."

In de loop der jaren kwamen er ook de kerst- en paasshows bij in De Engel, met demonstraties en workshops. "Dat was altijd erg leuk om te doen, al die enthousiaste mensen." De Bergeend is altijd met de trends mee gegaan en er zijn er heel wat geweest. "Decopatch, cupcakes, loom bandjes, scrapbooking, ga zo maar door. Leveranciers kwamen vaak als eerst bij ons, wij probeerden het toch wel uit."

BREIEN Ook het assortiment is door de jaren heen enorm uitgebreid. "We verkopen ook bijzondere wenskaarten, kindercadeautjes en fournituren. Houten speelgoed hebben we gehad, de laatste jaren niet meer. Artikelen voor haken en breien  hebben we uiteraard en altijd is er het materiaal voor tekenen en schilderen geweest."

Maar nu is het tijd voor een verandering. Catharina: "Na bijna 26 jaar vragen andere zaken onze aandacht. Mantelzorg, kleinkinderen en ons eigen lijf dat niet altijd meer wil doen wat wij zouden willen." Eerst werd nog geprobeerd een overnamekandidaat te vinden, maar dat is niet gelukt. "Onze kinderen hebben hun eigen ambities en voor een buitenstaander is het financieel heel lastig."

VERRIJKING Het afscheid van de winkel valt Catharina wel zwaar. "Het is een prachtige periode geweest en de contacten in de winkel hebben ons leven verrijkt. Ik kan een boek schrijven over de verhalen die ik gehoord heb. Maar ik maak met iedereen ook een praatje en daar komen de mensen ook voor. Die sfeer ga ik wel missen."

Maar nu kijkt Catharina vooruit. "We hebben er naartoe geleefd. Dit is geen impulsieve beslissing geweest. Ik ben al een paar jaar bezig met de  opleiding  voor creatieve therapie en daar ga ik mee verder."

 

 Bron: http://houtensnieuws.nl/lokaal/de-bergeend-sluit-de-deuren-161722